Противоречат ли си материалното и духовното?

Противоречат ли си материалното и духовното?

Това не е просто поредното четиво. Тази статия е едно практическо упражнение, което ще разкрие неподозирани неща за вас. Ако направите простичките упражнения докато я четете имате шанс да си спестите напразен труд и разочарования. Поводът за написването й беше, че на едно от видеата си за използване на Закона за привличане за изобилие получих следния коментар:

„Материално и духовно изобилие?! Тези неща си противоречат!“

Това ме накара да се замисля. В историята на човечеството, не само у нас, има натрупани страшно много негативи към богатството. Има и твърде много отрицателни убеждения, както е в случая. Хората направили този коментар никога няма да бъдат богати или никога няма да бъдат духовнo, защото в тяхното съзнание едното изключва другото. У тях съществува конфликт, който изключва съществуването едновременно на двете. Следователно те няма да ги проявят в живота си заедно.

Ако има много хора като тях в България, ние никога няма да станем богати, защото това няма да е духовно.

Като прагматичен икономист мога да ви кажа, че без стабилна материална основа духовното няма как да просъществува. Лично аз считам, че не съществува противоречие между духовно и материално, но има много осъждане и отхвърляне на материалното и на парите.

Какви могат да бъдат тези осъждания и негативни убеждения за парите?

Например може в семейството си да сте чували, че парите са необходимо зло, че никога не достигат, че парите развращават, че богатите хора са злодеи и кредитни милионери, а първият им милион е натрупан нечестно и т.н. Това най-вероятно е и негативното осъждане, несъзнателно попито от предното поколение.

Как да разберете дали вие го имате? Много просто, обърнете внимание как вие говорите за парите. Комфортно ли ви е да поискате увеличение на заплатата или да обсъждате бюджета с партньора си? Ако докато сте расли за пари не се е говорило, защо не е уместно, сигурно и сега ще ви е трудно. Още по-тежко ще ви е, ако сте били свидетели на караници и разправии за пари, докато сте растели. У нас се натрупаха доста негативи покрай икономическата криза и закриването на много банки, хиперинфлацията и загубата на спестяванията.

Тези негативни преживявания маркират „парите“ с червен флаг във вашето подсъзнание,

а именно то има думата за случващото се в реалността ви. Т.е. ако към парите са асоциирани силни емоции като гняв, болка, тревога, срам, бъдете сигурни, че всеки път като си мислите за пари вие ще ги изпитвате. Нещо повече, вашето подсъзнание ще ви държи надалече от парите, за да не ви предизвиква да изпитвате тези негативни емоции.

Можем ли да направим нещо, за да разберем дали в нас има скрити вътрешни конфликти?

Ще ви задам няколко провокативни въпроса, за да отворя прозорче за промяна в начина ви на мислене. Ето ги:

1. Желаете ли искрено да бъдете богати? Отговорете си максимално честно и нецензурирано!

Това е различно от „Ееех, дано… ама, надали…“ или „Леле, ако спечеля от лотарията!!!“.

2. Да допуснем, че имате осъзната и кристално ясна мисъл, че желаете да сте богати. Значи на някакво ниво това е напълно разрешено за вас и вие нямате вътрешно осъждане.

Да видим сега ако си представите, че сте богати, получавате ли външно осъждане? Дали вашето непосредствено обкръжение – семейство, приятели, роднини – ви приема богати без предразсъдъци и осъждане?

Нали се сещате, че ако несъзнателно усещате, че вашето обкръжение осъжда богатството и парите, ще ви е трудно да имате и двете без да изпитвате напрежение или без да ви се наложи да правите сериозни компромиси. Може дори да се само-саботирате несъзнателно, за да останете лоялни към вашето семейство и предшественици, ако е имало хора в рода ви, които са страдали материално.

3. А сега за миг си затворете очите и си представете богати хора. Каква картина изниква у вас? На мошеници, борчета, кредитни милионери, капиталисти-изедници (за раслите по времето на социализма)? Или на сериозни предприемчиви хора, които управляват свои и заемни капитали за да създават стойност за другите, които поемат рискове, заради което губят сън и покой, хора, които създават работни места и благоденствие за общността.

Останете със затворени очи и се опитайте да си представите кой стои до тях, какви са приятелите им, съпругите или съпрузите, какви са къщите и колите им, какви места посещават?

Можете ли да си представите, че заставате до тях?

Ако вашето въображение рисува негативна картина на богатите хора, най-вероятно вие никога няма да станете богати! Това няма да отговаря на вашите вътрешни ценности, ще противоречи и на убежденията ви. Негативната картина говори, че у вас съществува конфликт и отхвърляне на богатството, независимо дали на първия въпрос, че желаете да сте богати, сте отговорили положително.

Как бяха упражненията дотук? Получихте ли интересни вътрешни прозрения на темата за богатството?

Защото имам и още интересни неща, които ще ви се разкрият за вас, ако продължите да четете. Обикновено задавам тези въпроси по време на групови практики с ТЕС (Техниките за емоционална свобода), които имат за цел да неутрализират негативните емоции и ограничаващите убеждения по отношение на изобилието.

4. Следващата тема винаги предизвиква силни емоции – темата за парите или по-скоро техния недостиг. По време на живите практики хората се просълзяват когато я повдигна. Те са обхванати от тревога, притеснение, паника, дори ужас, предизвикани от мисли за големите им разходи, за дългове или просрочени плащания. В този момент техният мозък генерира в тялото им сигнал за опасност. Това означава, че те не ще са в състояние да обмислят нито трезво, нито креативно разрешение на въпроса.

Ние използвахме ТЕС, за да успокоим тази бурна реакция на мозъка, което позволяваше да се възстанови рационалното мислене и да започнат да изплуват решения. Потупвахме по 10-на биоактивни (акупунктурни) точки, докато изказвахме на глас негативното чувство и усещане, което изпитвахме докато си мислехме за парите, доходите и техния недостиг. Освен, че действаше много успокоително, това странно наглед потупване извикваше в ума им ярки спомени, в които недостига на парите играеше централна роля. Ние тогава се фокусирахме върху случката и изводите за парите, които бяха направени в този момент.

Всъщност именно такива случки от ранните ни години лежат в основата на вътрешните ни конфликти, които ни пречат да имаме онова, към което се стремим съзнателно. Нямаше ли да ни е по-лесно в живота, ако още в училище ни учеха да бъдем осъзнати за вътрешния си свят заради огромното му въздействие на проявяващото се в живота ни? Колко добре било отрано да знаем как да се справяме с емоционалните си прегради, вместо тригонометрия да ни учат как функционира ума ни, а по физкултура – как да надскачаме вътрешните си пречки.

Има много ползи от това да се научим да си потупваме. Всъщност ТЕС са създадени като средство за само-помощ за непрофесионалисти, комбинирайки психология, невро-лингвистичното програмиране, майндфулнес (осъзнато наблюдение) и акупресурата, древното учение за движението на жизнената енергия в тялото ни.

Гениалността на ТЕС е че съзнателно се фокусираме върху неприятното нещо (негативна мисъл или чувство, физическо усещане или болка) и докато мислим за него се потупваме. Ние усещаме промяната в рамките на минути и дискомфортът ни повече не се връща. Т.е. ако сме потупвали, за това че се паникьосваме ако видим мишка, няма да се потупваме и следващия път когато я видим, ефектът се запазва. Учените наричат това качество на ТЕС способност да препрограмира заученото от мозъка чрез ярко припомняне на неприятна случка или спомен. Това ги прави едни от 3-те метода за препрограмиране на подсъзнанието заедно с хипнозата и майндфулнеса.

Ако наистина се стремите към благоденствие, без значение дали материално или духовно, нужно е да се замислите, да потърсите по-далеч от видимото на пръв поглед. Надявам се написаното до тук да ви е било полезно именно в тази насока.

И за финал искам да споделя кои са моите вдъхновяващи примери на духовно и материално богатство наедно. Има такива българи, които ги въплъщават и чиято материална щедрост е равна на духовната. Ако сте минавали през центъра на София вие със сигурност сте минавали покрай техните гранитни фигури, седнали от двете страни на входа на Софийския университет. Това са братята Евлоги и Христо Георгиеви, дарили средствата за построяването на висшето учебно заведение. Богатите търговци са избрали да вложат средствата си във висшето благо на народа си, и са създали материалната основа това да се случи. Стопанската академия в Свищов също е създадена благодарение на друг богат българин Димитър Ценов.

Източник: eft4success.eu

Копирането е забранено.