ТЕС и отслабване – научно изследване

ТЕС и отслабване - научно изследване

Регулирането на теглото е огромна индустрия, която за съжаление не винаги дава желаните резултати. Ето защо клиничното изпитание за пристрастяването към определени храни и основна причина за затлъстяването ще зарадва мнозина. Проведено под ръководството на изтъкнатата д-р Пита Стейпълтън, клиничен психолог и преподавател в Университета Бонд, Австралия рандомизирано контролирано изследване на клиничните ползи от Техниките за емоционална свобода върху пристрастяванията към храна с 12-месечно проследяване.

(Clinical Benefits of Emotional Freedom Techniques on Food Cravings at 12-Months Follow-Up: A Randomized Controlled Trial)

Изследователите провели изследването на 96 души на възраст между 18 и 60 г. със затлъстяване, измерен чрез индекс на телесната маса (ИТМ). Отпаднали от изследването бременните жени, болните от диабет, лекуваните за психологическо заболяване, приемащите психотропни медикаменти или лекуваните за затлъстяване. Разпределени били в две групи, от които само едната получила ТЕС – групови сеанси от 2 часа в продължение на 4 седмици.

Всеки участник е трябвало да се спре на храната, към която бил най-пристрастен и му създавала най-много проблеми. Освен груповите сеанси участниците с ТЕС имали и домашно с потупване. Физическите стойности на участниците като височина и тегло били измерени в началото и в края, както и при проследяването.

Но най-интересно било проследяването чрез ЯМР (функционален ядрено-магнитен резонанс) какво се случва в мозъка на участниците когато им показвали любимите храни. Пристрастяването се виждало като припламване в определени части на мозъка.

ТЕС и отслабване - научно изследванеРезултатите показали, че групата на ТЕС-потупващите нямат вече припламване в мозъка. Интересното било при проследяването – освен, че докладвали „власт над храната“, по-малко стрес и по-малко пристрастяване, индексът на телесната маса заедно с теглото показали съществена промяна при проследяването между 6-ия и 12-ия месец. С други думи овладяването на стреса и емоциите ни възвръща контрола ни върху храненето, а тялото само адаптира теглото си.

* Източник ACEP Association for Comprehensive Energy Psychology

Копирането е забранено.