Може ли терапевт да накара страхът ви от летене да изчезне само с три посещения?

Може ли терапевт да накара страхът ви от летене да изчезне само с три посещения?

Специалистът по фобии използва необичайна терапия, наричана „акупунктура без игли“, в помощ на хора, страдащи от аерофобия

• Терапевтката Лорън Розенбърг използва „Техниката за емоционална свобода“
• Г-жа Розенбърг постига близо 100% успеваемост при хора, страдащи от аерофобия
• Помага също и на хора с обсесивно-компулсивно разстройство, хранителни алергии и болести на стресова основа

Автор: Саймън Кейбъл за MailOnline http://www.dailymail.co.uk
Публикувано: 18:08 GMT, 2 ноември 2014 г.

За много хора качването на самолет е по-скоро нещо неприятно, което трябва да изтърпят, отколкото удоволствие.
Ако обаче попадате в онези 10% от населението, които изпитват страх от летене, може би вече има решение за вас.

Лондонски терапевт, специализиран в тревожните разстройства, споделя, че постига почти стопроцентова успеваемост в работата си с пациенти, които искат да преодолеят аерофобията – прекомерният страх от летене, като прилага холистични терапии и един необичаен метод, наречен „Техника за емоционална свобода“ (ТЕС). Лорън Розенбърг използва Техниката за емоционална свобода, в помощ на хора, страдащи от тревожни разстройства. Специалистът по страхове и фобии Лорън Розенбърг описва техниката като „акупунктура без игли“. Тя споделя, че наред с пациентите, страдащи от различни фобии, е успяла да помогне и на хора, които се борят с обсесивно-компулсивно разстройство, хранителни алергии, както и заболявания, причинени от стрес.

Процесът включва прилагането на техника, наречена „потупване“ – метод, чрез който се освобождава енергийният поток на тялото, който по думите на г-жа Розенбърг е блокиран в моменти на тревожност. Родената във Франция бивша учителка на деца със специални нужди използва и техники, наречени „Пренареждане на матрицата“, „Емо транс“ и „Интегрална техника чрез движение на очите“, за които тя твърди, че могат да помогнат за „разрушаване“ на негативните убеждения и емоции , свързани с травмиращи събития като летенето. Лекувала е около 15 пациенти с аерофобия и почти всички вече летят със самолет без да се страхуват. Освен на пациенти с различни фобии, тя е успяла да помогне и на хора с обсесивно-компулсивно разстройство, хранителни алергии и заболявания на стресова основа.

„Ако имате страх от летене, вие живеете с убеждението, че е опасно да бъдете в самолет,“ казва Лорън.

„Може би страхът идва от това, че не държите нещата под контрол. При една от пациентките ми причината се криеше във филм, който бе гледала като малка.

В живота си всички сме имали отрицателни преживявания, които сме изпитали много силно, особено ако са се случили в детството, а още повече, ако са се повтаряли многократно.

Мисълта за тях може да предизвиква у нас силни емоции и тревога, дори и когато са изминали години от въпросното събитие.
Тези неприятни преживявания може да предизвикат нарушения в енергийната система на тялото, нещо като „късо съединение“, което може да стане причина за негативни усещания, фобии и здравословни проблеми.“

Г-жа Розенбърг казва, че е помогнала на много нейни клиенти, които са страдали от аерофобия, а вече почти всички летят със самолет, без да се страхуват.

Във Великобритания над 12 милиона души страдат от аерофобия.

Много от водещите авиокомпании в страната вече предлагат курсове, чиято цел е да помогнат на хората да преодолеят страха си, а пък страдащите от аерофобия могат да се възползват и от нарастващия брой авиосимулатори в цялата страна. Тяхната цел е хората да се запознаят с мерките и системите за безопасност, с които разполагат пилотите, за да бъдат пътниците им в безопасност.

Г-жа Розенбърг обяснява, че потупването е един вид „инструмент за първа помощ“, на който обучава клиентите да използват сами и който може да им помогне да се успокоят при нужда, при стресови моменти като при излитане и турбуленция.

То включва комбинация от дълбоко дишане, прилагане на натиск върху различни точки от тялото и използване на връхчетата на пръстите за стимулиране на енергийния поток на тялото за преодоляване на тревожността.

Г-жа Розенбърг е работила като учител на деца със специални нужди, преди да реши да се отдаде изцяло на работата с холистична терапия след като видяла положителния ефект на ТЕС върху хранителната алергия на дъщеря си. В момента тя ръководи клиниката за лечение на страхове „Fear Busters“ в северозападен Лондон и лекува пациенти от цял свят.

„Постепенно мои приятели започнаха да ме молят да им помогна,“ споделя тя. „Отне ми около четири-пет години да усъвършенствам всичко, което бях научила и да създам формула, която работи.

В момента съм член на Асоциацията за развитие на техниките, базирани на меридианна енергия (AAMET International), както и на AMT, което се включва в застрахователното покритие за предоставяне на холистични услуги.

При всеки е различно. На хората обикновено им трябват по три посещения, за да се освободят от страха си. При някои трябват шест.
При децата обикновено прилагам триседмична програма, а при възрастните шестседмична.“

КАК ТРИ СЕАНСА С ТЕС МИ ПОМОГНАХА ДА СЕ СПРАВЯ СЪС СТРАХА ОТ ЛЕТЕНЕ

Джули, на около четиридесет години, опитвала хипнотична терапия, лекарства по лекарско предписание и билколечение в опити да се излекува от страха от летене, но неуспешно. Тя споделя, че най-накрая й помогнали сеансите с ТЕС.

„Ако кажа, че ме беше страх да летя, би било много меко казано – направо се ужасявах.
Предстоящото качване на самолет ме изпълваше със страх и ужас, а дори и един поглед към самолет в небето ме разтреперваше.
Опитвах хипнотерапия, билколечение, лекарства по лекарско предписание и алкохол, но нито едно от тях не ми помогна.
С наближаването на ваканция с приятелки в Марбея, реших, че ми се открива добра възможност да пробвам тази терапия.

Лорън ми изпрати въпросник, който трябваше да попълня преди първата ни сесия. Въпросите касаеха обща информация за страха ми, както и други аспекти от живота ми.

При първото ми посещение Лорън ми обясни как ТЕС може да ми помогне наред с другите холистични терапии.

ТЕС включва „потупване по тялото“, което отблокира нарушенията в енергийния поток.

Лорън ме накара да осъзная, че страхът ми не е „реален“ – той е емоция или енергия, която може да бъде изчистена.

Бях успяла да обуча мозъка си, че страхът ми е реален и сега трябваше да го отуча от това.

След комбинация от ТЕС и положителна визуализация, най-накрая открихме пътя, по който се беше развил страхът – не фобия, предадена от родителите ми, както винаги съм си мислела, а сцена от дълбоко забравен филм.

На второто ми посещение, Лорън използва техника с движение на очите („eye-scrambling“), за да намали интензивността на образа, запечатан от филма, и с още малко потупване успях да се почувствам много по-уверена.

На третата последна сесия Лорън трябваше да се справи с най-трудната част от страха ми – излитането.

Тя приложи дихателни техники заедно с визуализация, за да освободи блокираната лоша енергия, която причиняваше страха. Усетих физически как страхът напуска тялото ми!

В края на сесията бях много разчувствана от облекчение, че вече не изпитвам страха и очаквах с нетърпение предстоящата ваканция.

Истинската проверка дойде два дни по-късно, когато се отправих към летище Лутън с приятелките си.

Все още имах опасения и същевременно се надявах повече от всичко усърдната работа на Лорън да даде резултат.

Качихме се на самолета и се чувствах добре. Намерихме местата си, закопчахме коланите и изслушахме инструктажа за безопасност, а аз продължавах да се чувствам добре.

После самолетът започна да се движи, чувствах се спокойна, хванах едно списание и се заприказвах с приятелките си, докато самолетът се издигаше във въздуха.

Нямаше сълзи, нито стискане на ръцете на приятелките, нито треперене или параноя при всеки шум и разтрисане!
Толкова съм благодарна на Лорън за тази трансформация. Сега мога да с нетърпение да очаквам ваканциите без да се страхувам от самото пътуване.“

Спомняйки си за клиентка, която дошла при нея за помощ във връзка с аерофобия, г-жа Розенбърг разказва: „Имаше една дама в Австралия, която преживяла лош полет като дете с родителите си.

„Потупвахме“ известно време в образа и разрушихме убеждението, което си бе изградила в онзи момент. След като успяхме да разрушим убеждението, тя беше способна да се качи отново на самолет без страх. Всичко се крие в посланията, които умът ни изпраща.“

Копирането е забранено.