Енергийната психология: нов начин за лекуване на тялото и психикатаНик Ортнър

Публикувано на 03/17/2012 on Huffington Post.com (a liberal American online news aggregator)

Йога, медитация, масаж, акупунктура и билки. Това са само някои от нещата, които Изтока дава на съвременната медицина в десетилетното ни търсене на начини да живеем добре с по-малко лекарства и по-малко инвазивни методи на лечение. В тази връзка с вълнение искам да споделя, че има обещаващи нови открития в областта на енергийната психология и по-специално за практика, наречена Техника за Емоционална Свобода (ТЕС) или потупване, което води търсенето на холистични решения на вълнуващо, по-високо ниво.

Уникалното при ТЕС е, че комбинира източната мъдрост по отношение на акупресурата или „меридианните точки“ в нашето тяло с традиционалната западна психотерапия. Тази практика се състои в потупване с върха на пръстите на ръцете ни по специфични меридианни точки докато в същото време говорим за травмиращи спомени и голям диапазон емоции. „Потупването по акупунктурни точки изпраща сигнали директно към центровете на стрес в средния мозък, а не чрез посредничеството на фронталния лоб (мислещата част, активна при терапията с говорене)“, обяснява д-р Чърч, доктор на науките, който изследва и използва ТЕС от 2002 година насам. Тъй като ТЕС има достъп до стреса едновременно на физическо и емоционално ниво, той добавя, че „ТЕС ти дава най-доброто от два свята – тяло и психика, това е като например да ви напавят масаж по време на психотерапевтичен сеанс.“

Всъщност способността на ТЕС да достигне амигдалата, бадемовидната част на мозъка ни, която предизвиква негативната реакция на тялото ни на страх, процес, който ние често наричаме реакция „борба или бягство“ прави тази техника толкова мощна. „Чрез намаляването на стреса,“ добавя д-р Чърч, ТЕС помага при много проблеми. Има стресов компонент при спортни изяви, работа, финансови трудности, както и повечето болести. Когато намалиш стреса в една област на живота си, често това има положително влияние върху останалите области от живота ти.“

Чърч преценява, че 10 милиона души в света използват ТЕС и най-вълнуващото  е бързината, с която се въздейства върху проблеми като депресия, безпокойство и безсъние, както и сериозно посттравматично стресово разтройство, физическа болка, дори болестно състояние.

Сега сигурно се питате как е възможно интелигентни и здравомислещи хора да вярват в това? Как може потупването по „меридианните точки“ да разрешава сериозни здравословни проблеми? Като практикуващ ТЕС и продуцент на филма „TheTappingSolution“ многократно ми бяха задавани тези въпроси в продължение на дълги години. Често ще ме чуете да наричам ТЕС „това странно потупващо нещо“. За щастие има много истинска наука (и резултати) зад ТЕС.

Енергийната психология: нов начин за лекуване на тялото и психикатаС участието на д-р Дейвид Файнщайн, д-р Чърч потвърждава, че потупването на определени меридианни точки има положителен ефект върху нивото на кортизола. Кортизолът, познат още като „хормон на стреса“ е неразделна част на реакцията на нашето тяло „бий се или бягай“. Първоначално създадена, за да можем да оцелеем в дивата природа, реакцията „бий се или бягай“ е била много съществена, когато нашите предшественици са били изправени пред внезапна опасност, например тигър. Въпреки че е полезно при такива ситуации, отделянето на коризол твърде често, както се случва при „хроничен“ стрес, присъщ на съвременния ни живот, може да има сериозни, дори страшни последици върху нашето психическо, умствено и емоционално здраве. Всъщност ако постоянно живеем в режим „оцеляване“ , това може да ни направи уязвими за много неща от рак до сърдечни заболявания и други сериозни неща.

В изследването на д-р Чърч 83 уастници са разделени на три групи. Едната група получи едночасова сесия ТЕС, втората група – един час терапия с говорене (психотерапия), докато третата група, контролната група, не получи никакво лечение. Групата, която получи ТЕС показа средно с 24 процента намаление на нивото на кортизола, докато останалите две групи не показаха промяна. Групата с ТЕС показа също по-ниско ниво на психилогически симптоми, включително безпокойство, депресия и други, измерени чрез Оценка на Симптомите – 45 (SA-45), стандартно средство за психологическо оценяване.

Изследване показва, че ТЕС е толкова резултатна, заради способността й да балансира нервната система, стабилизирайки активността на парасимпатиковата и симпатиковата системи.

Парасимпатетиковата област е отговорна за регенерирането на клетки и релаксация. Тя помага при забавянето на сърдечния ритъм, поддържа храносмилането и други. Симпатиковата система, от друга страна ни подготвя за мощна физическа активност чрез ускоряване на сърцето, свиване на зениците и т.н. Както е посочено в изследването на Чърч, дисбалансът между тези две области се свързва с дълъг списък от болести от високо кръвно налягане и сърдечни проблеми (по-често срещани при хора със свръхактивна симпатикова област) до депресия, слабост и отслабена имунна реакция (при тези с повишена парасимпатикова активност).

Като резултат от това изследване Чърч твърди, че ТЕС, която той нарича „акупунктурна терапия“ предизвиква „неутрално емоционално състояние“, което, биологично погледнато е златен стандарт за здраве и добро разположение на духа. Хората се стремят да постигнат това добро разположение на духа от хилядолетия чрез медитация, молитва, йога и други духовни практики.

Енергийната психология: нов начин за лекуване на тялото и психикатаД-р Файнщайн, клиничен психолог, който използва ТЕС в собствената си работа, добавя, че ТЕС е „необикновено прецизна, бърза и директна техника за смяна на неврологичната основа на редица психологически проблеми“. Той добавя: „броят на терапевтите, използващи ТЕС се е увеличил рязко през последното десетилетие и сега рецензирано изследване показва, че техния инстинкт не ги е подвел. Документирани са изненадващо бързи резултати при най-различни болести.“

Резултатите от тези документи могат (и ще!) оказват въздействие върху милиони хора по невероятно силен начин, което с вълнение споделям с вас тук и ще споделям в бъдещи статии. Междувременно очаквам обратена връзка от вас. Запознати ли сте с потупването? Използвате ли го вие самите и познавате ли други, които го използват? Има ли специфични теми, на които бихте искали да се спра в бъдещи статии?

Ник Орнър е създател и изпълнителен продуцент на документалния филм „The Tapping Solution“. Неговата книга „Изцеление с ТЕС“ е преведена на български език.