Изследване на съзнанието при ТЕС

В Бостън Гари Крейг направи три изключителни демонстрации на ТЕС сесии с наблюдение на мозъчните вълни на участниците. Гуинет Мос присъства лично и следващите редове описват нейните впечетления.

Изследване на съзнанието при ТЕС

През септември отидох на майсторския клас по ТЕС в Бостън, САЩ, защото бях заинтригувана от съобщението на Гари Крейг, че ще прави ТЕС с хора, чиито мозъчни вълни ще бъдат наблюдавани. Помислих си, че това е вълнуващо и трябва да го видя. Клиентът има превръзка на главата с ЕЕG-сензори към електроенцефалограф, които отчитат интензивността на честотата на мозъчните вълни. Компютърен софтуер визуализира изображение, което се показва на голям екран за публиката. Енергията е направена видима.

Най-основно мозъчните ни вълни могат да бъдат разделени на четири групи:

Бета = бързи вълни при работа, мислене, безпокойство и паника
Алфа = спокойни, сетивно осъзнаване като например при мечтаене
Тета = бавни вълни на подсъзнателната памет и емоции
Делта = най-бавни вълни при сън и психическо или лечебно състояние

При наблюдението на работата на Гари и резултатите на екрана ние видяхме, че преди ТЕС сесията клиентът показваше много притеснителни мисли в обсега на група Бета и като започна потупването започнаха да се появяват и спокойните Алфа вълни и след това видяхме много от Тета вълните при появата на спомени и емоции на съзнателно ниво. Понякога имаше голямо присъствие на Делта вълни, най-вече, когато човекът се свързваше с някой или нещо извън него самия. Изобщо, с напредването на сесията схемата на мозъчните вълни се стабилизираше и ставаше по-балансирана. Това което се случи беше всъщност визуализация на вътрешните чувства, използвайки ТЕС и какво ни подсказва интуицията ни, когато работим със себе си.

Най-изключителното в Бостън беше това, че нито клиентите, нито Гари потупваха, както обикновено. Вместо това, ние, публиката присъствахме на колективен експеримент, при който повече от 100 души правихме сурогатно потупване за човека на сцената, който просто си седеше там. Резултатите бяха вълнуващи и поразителни. Ние видяхме промяна на израза на лицето и стойката при появата и освобождаването от емоцията. Ние чухме прозрения, когнитивни промени и нови гледни точки. Както и станахме свидетели как мозъчните вълни на екрана се променяха и стабилизираха.

Аз вярвам, че визуализирането на енергията по този структурен начин ни помага при развитието на нашите умения и увереност в прилагането на ТЕС, както и по-добре да разберем състоянието на нашето съзнание.

Например, Алфа вълните действат като мост между по-дълбоките Тета вълни на подсъзнателната емоционална памет и Бета вълните на мислещото съзнание. Това означава, че ако няма дейност от група Алфа мислещият мозък не може да знае какво възниква в подсъзнанието. Когато има мост тогава се получават тези когнитивни промени, тъй като мислещият мозък помага да „си завъртиш главата“ за неразрешено минало преживяване. Какво представя Алфа вълните? Това е сетивно преживяване, така че по-скоро използването на кратки чувствени думи, а не на дълги мисловни фрази помага да се построи и поддържа мостът.

Гари имаше ограничено време и избра да го прекара като работи с клиенти, вместо да обяснява какво виждаме на екрана. Щеше да е по-добре ако имахме повече време за въпроси и колективно обсъждане на преживяването. Така че като се върнах от Бостън копнеех да науча повече и се свързах с Дона Бах и Гари Грьосбек, международни експерти по наблюдаване на мозъчни вълни, които асистираха на Гари Крейг в Бостън и ги поканих да дойдат във Великобритания. Те ще дойдат на 27 и 28 април и мястото е The Craiglands Hotel в Илкли. ТЕС мастерс Рю Хас и Пол Линч ще се присъединят към мен при презентацията, както и Сю Биър, Ема Робъртс и Джуди Бърн ще участват в групова дискусия.Това, което е наистина интересно е, че работата с мозъчни вълни се основава на тази на британския био-физик Максуел Кейд. Неговата изследователска работа през 70-те години предшестваше нашето научно разбиране на състоянието на съзнание и по-специално на медитацията. Неговата книга „Пробуденото съзнание“ (The Awakened Mind) е доста добра. Анна Уайз, американка, която написа „Съзнание за високи постижения“ (The High Performance Mind) работи с Макс Кейд в продължение на повече от десет години и измери състоянието на мозъчните вълни на хиляди хора, за да разбере върховото представяне в много области: от математиката до медитацията. Дона и Гари се обучаваха и работиха с Анна Уайз.

На срещата ни Дона и Гари ще представят как „високите технологии срещат духовните технологии“ и ще обяснят състоянията на съзнанието, ще обяснят какво се виждате, как се интерпретира и какво се има предвид под „Пробуден ум“. ТЕС мастерите Рю Хас, Пол Линч и аз ще работим с хора на сцената, докато те (възможно е и ние, терапевтите също) са наблюдавани с ЕЕГ (електроенцефалограф) и биофийдбек (Heart Math) технология, така че всички да могат да виждат какво се случва. След това всички ще седнем като група и ще обсъдим какво сме видяли и почувствали и какво можем да научим от това. Дона и Гари се съгласиха също да проведат двудневен семинар „Пробуден ум“ в биофийдбек в понеделник и вторник следващата седмица.

Статията се публикува с любезното съгласие на нейния автор: Гуинет Мос, ТЕС Мастър

www.emotional-health.co.uk