ТЕС в Университета по медицина във Франция

Писмо от Жан-Мишел Гуре, президент на IFPEC, Френския институт по енергийна психология:

“За първи път във Франция, се преподава клиничен ТЕС в Университета по медицина като част от специалността „Кратки терапии”, заедно с хипноза и EMDR (Десенситизация и Повторна Преработка на Информация). Част от нашата мисия е да повишим осведомеността и да приемем ЕП (енергийната психолохия) в клиничната практика по цял свят.

Клиничният ТЕС намира своето място във факултета по медицина в град Лион, Франция.

Престижният факултет по медицина в Лион ще посрещне от началото на учебната 2019 г. с нова университетска диплома, наречена „Thérapies Brèves“ („Кратки терапии”), под ръководството на проф. Саюд, началник отдел и психиатър в Университетската болница в Лион. Мария Пералди, психолог и Жан-Мишел Гюрет, психотерапевт и основател на IFPEC, ще имат честта да преподават клиничен ТЕС.

Тази терапия ще се провежда 161 часа, от октомври 2019 г. до май 2020 г.

Въпреки признаването на ефективността на кратките терапии, които са основани на принципа на доказателствената медицина, има много малко университетски курсове. Кратките терапии осигуряват значителна помощ за справяне с хроничния стрес и подобряване на много симптоми бързо и ефективно. Основната цел на този курс е да осигури основно обучение на терапевтите и болногледачите и да им даде възможност да се научат да използват четири вида терапии в своята професионална среда: Ериксонова хипноза, EMDR (Десенситизация и Повторна Преработка на Информация), Клиничен ТЕС и Интерперсонална терапия.

Програмата съчетава теория и практика, редуващи се пленарни сесии с упражнения, семинари, филми и демонстрации, коментирани от ораторите. Ще бъдат проведени систематични обсъждания с цел по-добро интегриране на ученето и по този начин теоретизиране на опита.

Този първи подход към преподаването позволява на учениците да научат основите на различните методи и техники. В края на курса професионалистите ще могат да провеждат терапевтични сесии, независимо от областта на приложение. Изучаването на тези методи позволява на професионалистите в медицинския и парамедицинския сектор да развиват нови умения както по отношение на взаимоотношенията и комуникацията с пациента, така и да подпомагат управлението на различни физически и психологически патологии. Терапиите също така помагат за защитата на професионалистите и значително намаляват риска от прегаряне- бърнаут.“