depressionИма изобилие от научни изследвания, които проучват ефективността на ТЕС или сравняват метода с други утвърдени методи за третиране на депресия и тревожност. През 2016 г. е направен специален систематичен обзор и мета-анализ на 20 рандомизирани и сравнителни изследвания за ефект на ТЕС при лечението на депресия от периода 2005 г. – 2015 г. Изследователите са търсели рандомизирани контролирани изследвания (RCT) и изследвания за резултат, които да позволят статистическа обработка на ефекта на резултата от приложението на ТЕС спрямо контролна група от участниците.

тес ПитаСтресът е неотделима част от съвременния живот. Макар че всеки човек реагира различно на ситуациите, всички ние сме засегнати. Изследователите на стреса са установили, че той не изчезва с времето, а напротив, натрупва се, и дори и дребни наглед неща като конфликт с началника, смяна на работата, ремонт, смяна на жилище и т.н. ни се отразяват. Може да ви изненада факта, че и житейски ситуации, традиционно оценявани като положителни, също ни стресират, напр. сватба, придобиване на нов член на семейството, голямо академично или друго постижение, спиране на цигарите и т.н. Експертите измерват нивото на стрес предизвикан от различни житейски ситуации чрез специални скали (Holmes-Rahe Stress Inventory) и на база на това могат да предскажат вероятността да развиете болест в следващите 2 години. Ние разбира се интуитивно знаем това.

тес биомаркериИзследователите на ТЕС често наблюдавали видима промяна във физиологията и езика на тялото на прилагащите ТЕС. Използването на психометрични скали за оценка на различни състояния не давало достатъчно добър отговор какво точно се случва вътре в тялото. Необходимо било да се проведат изследвания, които да засекат биомаркери като например нива на определени хормони или на генната експресия.

ptsd stressПТСР означава пост-травматично стресово разстройство. Това са психо-емоционалните последици от травмиращи събития като например автомобилни и други злополуки, тежка болест, хирургическа намеса или други инвазивни медицински и стоматологични процедури, физическо или сексуално насилие или наблюдаване на такова, война или различни природни бедствия.

Има множество научни изследвания, посветени на ефективността на ТЕС върху пост-травматичния стрес в различни демографски групи: оцелели автомобилни катастрофи, жертви на насилие, болнични пациенти, ветерани от войната, съпрузи на страдащи от ПТСР, подрастващи, хора, оцелели природно бедствие или производствена авария. В някои от изследванията е било направено сравнение между ТЕС и други терапии, обичайно използвани за ПТСР, EMDR (eye movement desensitization and reprocessing), терапия чрез словесна експозиция и когнитивно-поведенческа терапия (КПТ). 

naukata zad tesДълго време привържениците на ТЕС просто препоръчвали: Пробвай го и ще видиш, че работи. Но за скептиците това не било достатъчно и игнорирали метода. Пробивът настъпил когато и опонентите на ТЕС започнали да правят научни изследвания. За да разберем науката зад ТЕС е нужно да знаем какви видове научни изследвания съществуват.

Мета-анализът детайлно проверява валидни проучвания посветени на определена тема, като математически обобщава резултатите чрез използване на приета статистическа методология, така че крайният резултат е като от едно широко-обхватно научно изследване.

Дари

Описание Сума
Събитие на БАРЕП
BGN

Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметкиIBAN: BG71STSA93000021968439 на Сдружение БАРЕП BIC:STSABGSF; Основание: [дарение]; Допълнителни пояснения: [трите имена и ЕГН на вносителя]

Контакти

Българска асоциация за развитие на енергийната психология,
София 1505,
ул. "Оборище" №131, вх. А,
България

Email: контакти

Website: www.barep.org