ptsd stressПТСР означава пост-травматично стресово разстройство. Това са психо-емоционалните последици от травмиращи събития като например автомобилни и други злополуки, тежка болест, хирургическа намеса или други инвазивни медицински и стоматологични процедури, физическо или сексуално насилие или наблюдаване на такова, война или различни природни бедствия.

Има множество научни изследвания, посветени на ефективността на ТЕС върху пост-травматичния стрес в различни демографски групи: оцелели автомобилни катастрофи, жертви на насилие, болнични пациенти, ветерани от войната, съпрузи на страдащи от ПТСР, подрастващи, хора, оцелели природно бедствие или производствена авария. В някои от изследванията е било направено сравнение между ТЕС и други терапии, обичайно използвани за ПТСР, EMDR (eye movement desensitization and reprocessing), терапия чрез словесна експозиция и когнитивно-поведенческа терапия (КПТ). 

david fensteinЗа да разберем механизма на действие на ТЕС е важно знаем каква е биологичната реакция към заплаха и нейния механизъм на въздействие върху мозъка и тялото. При наличие на заплаха, било то истинска или въображаема, в човешкия мозък се активира стрес-центъра, наречен амигдала. Тялото автоматично влиза в борба, бягство или замръзване на място под въздействието на отделените хормони кортизол и адреналин, като отделните системи на тялото се адаптират към справяне със стреса (вж. видеото за ефекта на стреса върху тялото). Амигдалата е алармената система на тялото, която се задейства без участие на съзнанието, с цел да го предпази от загиване. При хора, преживели сериозни травми, алармената система се включва твърде често, при което те живеят с висока тревожност и паника ежедневно.

peta brain wavesд-р Пита Стейпълтън представя ново проучване, в което използвайки ЕЕГ, наблюдаваме как мозъчните вълни спадат докато прилагаме ТЕС:

''Днес ще поговорим за това, което имам на главата си.
Тази лента за глава улавя мозъчните ми вълни. Това е електро-енцефалограф - ЕЕГ.
Можете да ги видите на екрана.
Ще ви покажа как използваме това при изследванията на ТЕС.''

 

 

universityПрестижният факултет по медицина в Лион ще посрещне от началото на учебната 2019 г. с нова университетска диплома, наречена "Thérapies Brèves" („Кратки терапии”), под ръководството на проф. Саюд, началник отдел и психиатър в Университетската болница в Лион. Мария Пералди, психолог и Жан-Мишел Гюрет, психотерапевт и основател на IFPEC, ще имат честта да преподават клиничен ТЕС.

nice logoЗа първи път в историята организация на британското правителство прие нарастващата база научни данни за прилагането на ТЕС (Техника за емоционална свобода / EFT) и ТМП (Техника на мисловното поле / TFT) при лечение на Посттравматично стресово разстройство (ПТСР / PTSD)

В отговор на новите указания на NICE** за лечението на ПТСР, ACEP, EFT Universe, AHEFT (и Дейвид Файнстийн като консултант) се обединиха в съвместен проект, иницииран от EFT International (предишно наименование ААМЕТ), с който да осигурят място на ТЕС в съвременното здравеопазване.

Дари

Описание Сума
Събитие на БАРЕП
BGN

Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки



IBAN: BG71STSA93000021968439 на Сдружение БАРЕП BIC:STSABGSF; Основание: [дарение]; Допълнителни пояснения: [трите имена и ЕГН на вносителя]

Контакти

Българска асоциация за развитие на енергийната психология,
София 1505,
ул. "Оборище" №131, вх. А,
България

Email: контакти

Website: www.barep.org